RSS  RSS
Zoeken:     
Startpagina
Tekengrootte normaal Tekengrootte groot Tekengrootte extra groot

8 mei: Europese dag van de beroerte

Op dinsdag 8 mei 2012 is het de Europese Dag van de Beroerte. In het kader daarvan organiseert het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal van 13.00 – 16.45 uur een informatiemarkt in de Zwartsenbergzaal van het ziekenhuis. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden.

De middag wordt samen met de Nederlandse CVA Vereniging “Samen Verder”, Steunpunt Mantelzorg Stadskanaal en Sportgroep DWS (sporten met een beperking) georganiseerd. Verpleegkundigen van de afdeling Neurologie (A2) verstrekken de bezoekers die middag algemene informatie over een beroerte. Ook kan men bij hen terecht voor het laten opmeten van de bloeddruk en hartslag of het bepalen van bloedsuiker. Verder zijn een ergotherapeut, fysiotherapeut en een logopedist van het Neuro-Revalidatie team tussen 14.30 en 15.30 uur aanwezig om alles te vertellen over de revalidatie na een beroerte.
Van 15.00 – 16.00 uur is een medewerker van de Klinische Neurologische Functieafdeling beschikbaar om informatie te verstrekken over een onderzoek van de halsvaten. Dit is een veel voorkomend onderzoek bij patiënten met een beroerte.

Een beroerte (CVA) kan voorkomen worden
De Nederlandse CVA-vereniging organiseert dit jaar voor de 8e keer op een rij de Europese Dag van de Beroerte (CVA). Een CVA is een hersenbloeding of herseninfarct. In Nederland worden meer dan 100 mensen per dag getroffen. Het is één van de meest levensbedreigende aandoeningen met circa 10.000 doden per jaar. Daarnaast is het de grootste oorzaak van invaliditeit in Nederland. Het aantal slachtoffers van een CVA is groot. In vergelijking met bijvoorbeeld verkeersslachtoffers: in het verkeer vallen circa 650 doden per jaar. Met een aanpassing van de leefstijl wordt het risico op het krijgen van een hersenbloeding of herseninfarct sterk verminderd.

Het kan ook u overkomen
Het thema voor 2012 is ‘Het kan ook u overkomen’. Van het ene op het andere moment kan men een ander mens zijn. Een CVA kan ernstige zichtbare en onzichtbare levenslange gevolgen hebben waardoor het leven van de getroffene en hun gezin drastisch veranderd. Ruim 40.000 mensen per jaar krijgen ermee te maken.

Op ruim 125 locaties worden op dinsdag 8 mei 2012 diverse activiteiten georganiseerd. Ziekenhuizen, revalidatiecentra en andere zorggerelateerde instellingen zullen op deze dag het CVA extra aandacht geven door informatie en voorlichting.

Kijk voor meer informatie over de Europese Dag van de Beroerte op www.CVA-vereniging.nl

Mail dit artikel
Mail dit artikel
Print deze pagina
Print deze pagina
Terug naar boven
Terug naar boven
 
 
Wanneer ben ik aan de beurt? Klik hier voor een overzicht van de wachttijden in het Refaja Ziekenhuis.
 
 
Klik hier voor een overzicht van de bezoektijden van het Refaja Ziekenhuis.
 
 
Wilt u de patiënt bellen of een kaartje sturen? Klik dan hier